Διαταραχές Λιπιδίων

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα (έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριακή νόσος) αποτελούν την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας. Τα αυξημένα επίπεδα κακής χοληστερόλης στο αίμα συμβάλλουν κατά κύριο λόγο στη πρόκληση των καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης οξείας παγκρεατίτιδας και λιπώδους νόσο του ήπατος, αλλά και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Διάφορες παθήσεις (όπως σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, χρόνια νεφρική νόσος, παχυσαρκία, αλκοολισμός) ή φάρμακα (στεροειδή, θειαζιδικά διουρητικά, οιστρογόνα, κυκλοσπορίνη, αντικαρκινικά) μπορεί να προκαλέσουν υπερλιπιδαιμία, ενώ υπάρχουν και οικογενείς (κληρονομικές) μορφές δυσλιπιδαιμιών.

Οι διαταραχές των λιπιδίων πρέπει να διαγιγνώσκονται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα και να αντιμετωπίζονται δραστικά.

Η γιατρός έχει εξειδικευθεί στην διάγνωση και θεραπεία των διαταραχών χοληστερόλης-τριγλυκεριδίων, τόσο σε παιδιά-εφήβους, όσο και σε ενήλικες. Η πολυετής κλινική και ερευνητική της εμπειρία εγγυάται την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων για την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, εξατομικεύοντας τις υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις και επιλέγοντας την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα πάντα με τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες. Άλλωστε, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, συμμετέχει ενεργά στην εκπαίδευση των γιατρών και στη συγγραφή ελληνικών, αλλά και διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με τις διαταραχές λιπιδίων.